Terwijl men al decennia lang is gewend aan de term tandheelkunde, ligt in het voorkomen van problemen in de eigenlijk de oplossing voor een gezonde mond op lange termijn. Bij Mondzorg Kanaalweg richten wij dan ook veel aandacht op preventie. Dit is de verzamelterm van behandelingen waarmee men voorkomt dat er problemen ontstaan of erger worden. Alle behandelingen dragen bij aan het principe van het langer gezond en functioneel houden van het gebitselement, het gebit als geheel en uw mond. Daarnaast zou een slechte mondhygiëne vage lichamelijk klachten kunnen veroorzaken op de lange termijn.

Preventieve mondzorg; centraal zorgthema bij Mondzorg Kanaalweg

Ook naar de tandarts als u geen klachten heeft?

Gaatjes in tanden en kiezen, een slechte adem en ontstoken tandvlees kunnen vaak voorkomen worden door een goede mondhygiëne. Door goed te poetsen en dagelijks de ruimte tussen tanden en kiezen schoon te maken. De mondhygiëniste kan u helpen uw mond gezond te houden door u voor te lichten over mondzorg en gebitsverzorging. Daar houdt het voor sommigen echter niet op. Periodieke contactmomenten met de mondhygiëniste blijven van belang om de situatie in uw mond professioneel bij te houden. Veel klachten ontstaan en zijn aanwezig zonder dat u daar direct last van heeft. Deze klachten zijn sluimerend en kunnen op de lange termijn onherstelbare schade aan uw gebit veroorzaken en andere vage lichamelijke klachten. Wanneer u zich regelmatig laat controleren voorkomt u dit soort situaties en bent u de negatieve effecten voor.

Bacteriologische testen

Iedereen heeft bacteriën de mond en dat is ook goed, maar wanneer de balans tussen de verschillende bacteriën verstoord raakt kan dit tot schade (gaatjes of tandvleesproblemen) aan het gebit leiden. Dit kan ook ontstaan wanneer u uw mond goed verzorgd. Met het afnemen van bacterietesten wordt de balans in kaart gebracht. De uitkomst kan leiden tot een aanpak van bepaalde schadelijke bacteriën door middel van inzet van antibiotica, of een advies voor het aanpassen van uw eetgewoonten. Met de juiste opvolging van bacterietesten voorkomen wij dat beschadigingen opnieuw optreden of voorkomen wij zelfs beschadigingen die er nog niet zijn. Wij zien dergelijke testen als een essentieel onderdeel van preventie.

De CRT bacterie test

De CRT® bacterie test geeft ons informatie over het aantal Streptokokken Mutans en Lactobacillen in uw speeksel.  Streptokokken Mutans en Lactobacillen zijn micro-organismen welke een beslissende rol spelen in de ontwikkeling van cariës. Ze kunnen schade aanrichten zowel aan gezonde als gerestaureerde tanden. Daarom is het zeer belangrijk om informatie over het bestaan van deze micro-organismen te verzamelen, zo vroeg mogelijk en op regelmatige basis.

De CRT buffer test

Door het afnemen van een CRT® buffer test kunnen wij zien of het speeksel in staat is zuren te neutraliseren die schadelijk zijn voor uw tanden. Het is zeer belangrijk deze informatie te verzamelen, zo vroeg mogelijk en op regelmatige basis. Na het uitvoeren van de CRT® buffer test wordt standaard de CRT® bacterie test uitgevoerd. De CRT® buffer test wordt 1 keer per jaar uitgevoerd of herhaald.

Nadat beide Vivadent testen zijn uitgevoerd worden de resultaten en het behandelplan uitgebreid met u besproken. De CRT® bacterie test wordt 1 keer per jaar uitgevoerd/herhaald.

Hier vindt u meer informatie over de CRT® bacterie test en de CRT® buffer test van de fabrikant Ivoclar Vivadent.

Gebitsreiniging

Iedereen is op de hoogte dan gebitsreiniging van groot belang is voor een goede mondhygiëne. Dit gebeurt hoofdzakelijk thuis. Wanneer u minimaal twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoridetandpasta vormt u hiervoor de basis. Met een tandenborstel alleen kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet altijd goed schoonmaken en ook met het gebruik van floss of interdentale borstels (jagers) neemt uw soms niet alles weg.

Echter raden wij altijd aan om minimaal 2x per jaar uw gebit professioneel te laten reinigen. Met onze apparatuur komen wij op plekken waar een tandenborstel geen bereik heeft en hardnekkige aanslag zit kan ophopen. Dit is voornamelijk plaque. Als plaque niet goed wordt weggepoetst, dan gaat dit op den duur verkalken en ontstaat tandsteen. Tandsteen kunt u onmogelijk zelf verwijderen   kan veelal tandvleesproblemen veroorzaken.

Tandsteen verwijderen kan handmatig worden gedaan met een soort van haakje (curette) dat het tandsteen ‘wegkrabt’ of met een apparaat dat een ultrasone beweging en geluid produceert (scaler). De ultrasone beweging trilt het tandsteen los, wat daarna met water wordt weggespoeld. Indien de plaque nog niet zodanig verkalkt is dat er tandsteen is gevormd, zal de tandarts het gebit polijsten. De plaque wordt dan met een soort van elektrisch borsteltje met een grove tandpasta weggepoetst. Hiermee wordt voorkomen dat zich tandsteen vormt met alle mogelijke problemen van dien.

Gevoelige tanden

In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel. Op een juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken.

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne. Download hier voor de folder van het Ivoren Kruis over gevoelige tanden.

Parodontitis

De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet  parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven.

Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de
tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen.

Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes.Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als u uw tanden poetst of wanneer u warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveelkaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen uitvallen.